Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Græsted Gilleleje Kommune sparede 22,2 mio. kr. på at bygge nyt

Da Græsted Gilleleje Kommune i 2011 skulle renovere Skovsminde Omsorgscenter, var de i tvivl om, hvorvidt de skulle renovere eller bygge nyt. De valgte det sidste, og det sparede dem for 22,2 mio. kr. ifølge rapporten ’Nybyg eller renovering.’

I 2011 udbød Græsted Gilleleje Kommune i en arkitektkonkurrence renovering og udvidelse af 52 plejeboliger i Skovsminde Omsorgscenter. Det gav kommunen flere gode forslag til både renovering af de eksisterende bygninger og til at rive ned og bygge nyt.

Kommunen valgte et af nybyg-forslagene, og det var ifølge rapporten ’Nybyg eller renovering’ også den bedste løsning rent totaløkonomisk.

Har sparet 22,2 mio. kr.

De nye plejeboliger kostede 62 mio. kr. at bygge. Det ville kun have kostet 54 mio. kr. at renovere, men til gengæld ville de akkumulerede omkostninger over 10 år være på 174,8 mio. kr. mod blot 152,6 mio. kr. for de nye boliger – altså har kommunen sparet 22,2 mio. kr.

Flere eksempler

Det er Dansk Byggeri og Dansk Beton, der i samarbejde med Rambøll står bag rapporten. Her gennemgås 14 større kommunale renoveringsprojekter fra hele landet, og plejeboligerne i Skovsminde er bare ét eksempel på, at der oftest er millioner at spare ved at droppe renoveringen og i stedet bygge nyt. Se også:

Københavns Kommune kunne have sparet 15 mio. kr. på Emdrup Svømmebad
Albertslund Kommune kunne have sparet 58 mio. kr. på 145 gårdhavehuse
Kolding Kommune har sparet 2 mio. kr. på en tilbygning til Vonsild Skole

Beregn selv

Rapporten indeholder også et brugervenligt værktøj, hvor du ved hjælp af et regneark kan vurdere, om en eksisterende bygning med fordel kan renoveres, eller om det bedre kan betale sig at rive ned og bygge nyt.

Læs hele rapporten og prøv regneværktøjet

Relaterede artikler