Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Trekroner Kirke udfordrer og nytænker brugen af beton

I Trekroner går man ikke forbi byens nye kirke uden at lægge mærke til de bølgende, grå betonvægge. Derfor er Trekroner Kirke nomineret til In-situ Prisen 2019 for det udfordrende og nytænkende brug af beton.

Foto: Rod Geddes.

Trekroner Kirkes snoede ydrevægge består af ni in-situ-støbninger. Det betyder, at murerne er blevet støbt lige der, hvor de står i dag (in-situ = på stedet). Og det er præmissen for at blive nomineret.

- Kirkebyggeri har altid været noget særligt, fordi kirker danner rammen om livets centrale begivenheder, og fordi vi opsøger kirkerne som referencerammer, for det sted vi besøger. Trekroner Kirke er nomineret, fordi det smukt lever op til denne tradition, et unikt byggeri der udnytter de fantastiske form- og udtryksmuligheder, der ligger er i in-situ beton, siger Jan Søndergaard Hansen, formand for Fabriksbetonforeningen. 

- Kirken skabe dermed en inspirerende og sanselig ramme, for nuværende og fremtidige generationer af kirkegængere og besøgende turister, siger Jan Søndergaard Hansen. 

Ud over væggene har CG Jensen A/S lavet omkring 25 ekstra støbninger, blandt andet til bjælker, der bugter sig ud af muren og nærmest svæver på ydersiden af kirken.

Men at støbe en betonvæg uden en eneste lige linje har ikke været nemt, fortæller projektleder hos CG Jensen A/S, Niels Thorsund.

- Et år, 200 unikke støbefonde og et utroligt dygtigt hold på byggepladsen skulle der til for at få Trekroner Kirke til at lykkedes. Det har givet sved på panden, men jeg er sikker på, at alle, der har været med i projektet, er pavestolte over resultatet. Nomineringen er en drøm, der går i opfyldelse, siger han. 

Elegant og udfordrende støbning
Trekroner er en moderne bydel. Fine, sirlige rækkehuse med store vinduer og nyplantede bøgehække fylder det meste af bybilledet. Men Trekroner Kirke skiller sig ud med sin bølgede, betongrå facade. 

Det er en nominering, som Nicolai Overgaard fra Rørbæk og Møller Arkitekter er meget glad for. 

- Hjemme på kontoret er vi selvfølgelig rigtig stolte over normineringen, men vi må også ydmygt sige, at det slet ikke var lykkedes uden menighedsrådet, der under hele forløbet har været hundrede procent med på ideen. Det er ikke så tit, at bygherren går all-in på den måde, siger han.