Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Ingredienser til betonen

Lige siden antikken er der blevet anvendt tilsætningsstoffer til beton for at gøre den mere brugbar til bestemte forhold – sådan er det også i dag, blot mere avanceret.

Foto:

Det er altså ikke nogen ny idé. At tilsætte forskellige ingredienser til betonen for at gøre den mere brugbar til forskellige formål. Allerede 300 år før vor tidsregning opfandt romerne beton som byggemateriale, og her anvendte de mælk og fedt som tilsætningsstoffer, ligesom der blev brugt æg. I Kina blev der brugt kogt banan, ris, bark og ekstrakter fra planter, og i Sydamerika blev der brugt kaktusjuice og latex – selv blod er blevet anvendt som plastificeringsmiddel. Og denne udvikling er fortsat lige siden, så der i dag er et væld af mange forskellige tilsætningsstoffer med hver deres egenskaber, fortæller Henrik Trangbæk, der er ansvarlig for området Concrete & Waterproofing hos Sika i Farum.

– I 1920´erne opdagede man i USA, at beton støbt med cement fra bestemte cementfabrikker var bedre til at modstå frysning. Det viste sig, at de brugte talg som tilsætningsstof, hvilket resulterede i luft i betonen i form af mikrobobler. Senere begyndte man at bruge lignosulfonat, et restprodukt fra papirindustrien, som plastificererende middel, fortæller Henrik Trangbæk og tilføjer:

– Gennem 60`erne og 70`erne blev der udviklet superplastificerende tilsætningsstoffer i Japan og Tyskland og det er denne udvikling, der for alvor er fortsat gennem de senere årtier, fortæller Henrik Trangbæk.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON-3 2018.