Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Dansk Betons nulspildsprojekt

Dansk Beton har sat gang i et projekt, der skal give svar på hvordan man kan udnytte den spildbeton, der opstår ved produktion af huldæk, belægningssten og fabriksbeton.

Foto: Erik Brahl

Der er flere måder at gribe genanvendelse af beton an på. Øverst i hierarkiet ligger genbrug af eksisterende betonstrukturer som grundlag for nye byggerier eller genbrug af betonelementer på komponentniveau. Der er også meget fokus på genanvendelse af nedknust beton til produktion af ny beton. Her har blandt andet kvaliteten af donorbetonen, renheden af affaldet og transport af betonen betydning for, om det giver mening at genanvende. Et andet sted man kan gribe fat er i starten af kæden. I forbindelse med betonproduktion er der et vist spild. Dog har dette flere fordele i forbindelse med genanvendelse, da spildbetonen er helt ren, og man kender dens kvalitet. Kan betonen nedknuses på selve fabrikken, sparer man også transport.

- I Dansk Beton har vi igangsat det vi kalder et ”nulspildsprojekt”. Det handler om at finde ud af, om vi kan bruge restproduktionen i ny beton. Projektet omfatter spildbeton ved produktion af huldæk, kasserede belægningssten og overskydende fabriksbeton som ikke bliver brugt på byggepladsen, fortæller branchedirektør i Dansk Beton, Thomas Uhd.

Læs hele artiklen i Magasinet BETON-4 2018. 

Relaterede artikler