Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Genanvendelse af nedknust beton som tilslag - nye krav

Den 18. september 2018 blev den nye danske tillægsstandard til betonstandarden EN 206 udgivet. Regelsættet for beton i Danmark er således nu DS/EN 206 og DS/EN 206 DK NA; dog vil man i en overgangsperiode på 12 måneder kunne anvende både det gamle og det nye regelsæt.

Med de nye standarder er der også kommet nye – eller rettere – mere nuancerede krav til procestilslag og genanvendt tilslag. Disse krav fremgår af DS/EN 206 DK NA, Anneks E.

3 typer af tilslag til genanvendelse

Helt overordnet skelner man mellem 3 typer af tilslag til genanvendelse:

  1. Udvasket procestilslag
  2. Nedknust procestilslag
  3. Genanvendt tilslag

Når en betonbil har en rest beton med tilbage fra byggepladsen, så er der nogle fabrikker, der råder over anlæg, som kan vaske det grove tilslag ud af den friske returbeton. Det er disse grove udvaskede tilslagsmaterialer, som går under betegnelsen udvasket procestilslag.

De fleste betonfabrikker har et mindre spild fra produktionen. Det kan være fejlproduktioner eller kasserede betonelementer, som samles i en bunke og nedknuses. Det er sådanne knuste materialer fra egen produktion, og hvor man kender oprindelsen og har fuld sporbarhed, der går under betegnelsen nedknust procestilslag. I denne kategori er der mulighed for at genanvende det nedknuste procestilslag indenfor en gruppe af producenter. Det kunne fx være, hvis en betonproducent med flere fabrikker ønsker at bruge det på flere forskellige produktionssteder.

Genanvendt tilslag er nedknust beton, som stammer fra egentlige betonkonstruktioner, som har levet op til kravene i de betonstandarder og konstruktionsnormer, der var gældende på det tidspunkt konstruktionen blev opført. Genanvendt tilslag skal desuden efterleve tilslagsstandarden DS/EN 12620 på tilsvarende vis som jomfruelige tilslagsmaterialer.

Læs hele artiklen om de nye krav i den seneste udgave af Magasinet Beton

 

Relaterede artikler