Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Robotter kan hjælpe betonbranchen

Robotstyrede skæreværktøjer til støbeforme vil kunne reducere forbruget af materiale markant inden for betonkonstruktion, viser forskningsprojekt fra Arkitektskolen i Aarhus.

Der er helt klart arkitektonisk potentiale i, at robotter fremstiller betonkonstruktioner. Det mener Arkitektskolen Aarhus, der står bag forskningsprojektet Experiment R i tæt samarbejde med en række aktører i byggebranchen.

– Hovedformålet med projektet er at undersøge nye og priseffektive måder til at fremstille topologioptimerede betonkonstruktioner på gennem digital og robotmæssig støbeformsfremstilling. Metoden er op til 150 gange hurtigere end konventionel fremstilling med enten CNC-fræste forme eller manuelt opbyggede formsystemer, fortæller projektleder fra Arkitektskolen Aarhus, Asbjørn Søndergaard.

Store besparelser
Med projektet Unikabeton under Højteknologifonden afdækkede Arkitektskolen Aarhus i samarbejde med en række partnere under Højteknologifondsprojektet i 2007-09, at metoden med fordel kan anvendes på design af betonkonstruktioner. Erfaringerne er, at det kan resultere i meget store besparelser i såvel materialer som forbrug af energi på op mod 70 procent, sammenlignet med ikke-optimerede massivkomponenter.

Læs hele artiklen i magasinet BETON-4 2017.
 

Relaterede artikler